Ekonomi

TCMB bu ay siyasi faiz artırımını atlamalı, işte nedeni

2023 yılında enflasyonda ciddi dalgalanmalar yaşadık. Kaynağına baktığımızda her zaman olduğu gibi döviz kurundaki yukarı yönlü hareketlerden kaynaklandığını görüyoruz. Haziran 2023’te kabinenin açıklandığı gün doların yüzde 9, ayın tamamında ise yüzde 30 civarında artması nedeniyle Temmuz 2023’te yüzde 9,49 ve Ağustos 2023’te yüzde 9,09 olmak üzere 2 ay üst üste yüksek enflasyon yaşadık. Bu rakamların da etkisiyle yılı yüzde 64,77 enflasyonla tamamladık. Aynı nedenlerle geçen yılı da yıllık enflasyon yüzde 64,27 ile tamamlamıştık.

Ocak 2023’te %6,65 enflasyon yaşadık. Ocak 2024’e dair beklentiler daha düşük olduğundan aylık bazda daha düşük bir enflasyon rakamı bekleniyor. Dolayısıyla yıllık enflasyon verilerine düşüşle başlayacağız gibi görünüyor. Ancak önümüzdeki aylarda işler daha da zorlaşacak. Özellikle mayıs ayında 2023 yılı aylık %0,04’lük enflasyonun üzerine çıkma ihtimali yüksek. Bu nedenle son artışın mayıs ayında yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

Eğer yıllık enflasyon aslında Ocak ayında baz etkisi nedeniyle düşecekse, Ocak ayında faiz artırımı silahını kullanmak gereksiz değil mi?

Bu silahı diğer riskli aylarda kullanmak daha iyi olmaz mı?

Sıkı para politikası nedeniyle esasen iç talebi kısıtlayıcı politikalar uygulanıyor. Kredili satışlarda konut satışlarının aylık %72 oranında düştüğünü dikkate aldığımızda aslında pazarın yavaşladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak iç piyasada fiyatların gevşemesi hem maliyetlerin düşmesine hem de toplam talebin azalmasına bağlı. Ancak durdurulmaya çalışılan iç talebin yerine ihracatın artırılması ve dış talebin ikame edilmesi enflasyonla mücadelede önemli bir çelişki yaratmıyor mu? Toplam talep azalmazsa fiyatlarda gevşeme olabilir mi?

Şimdi hem yerli hem de yabancı kurumlar 250 baz puanlık artış için lobi yapıyor. TCMB piyasa katılımcı anketinde de bunu açıkça görüyoruz. Yani beklentiler politik faiz oranının 45 olması yönünde.

Peki enflasyon düşerken TCMB bu sese kulak verip elindeki son kurşunu kullanacak mı? Yoksa bir sonraki güçlü döneme mi saklıyor? Bu sorunun cevabını hep birlikte göreceğiz.

Diğer aylardaki sıkıntıları görünce TCMB aslında enflasyonda yüzde 70-75 bandından bahsetmedi mi? Bu seviyeleri kontrol altına almak, hatta engellemek adına, Şubat enflasyonundan sonra en azından Mart veya Mayıs toplantısında bu hakkını kullanması kanaatimizce daha anlamlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu